OSKARS SVÄRDS TRÄNINGSTIPS

Om träning finns det mycket forskning och många idéer. Jag tänker här dela med mig av mina erfarenheter av 25 års träning på elitnivå och tanken är att ni som ska springa BAMM skall kunna träna smart och komma väl förberedda till tävlingen.

Vi befinner oss alla på olika nivå vilket är mycket viktigt att ta med sig när man läser om träning. Det är väldigt få som skall och kan träna som eliten. Det skulle för de flesta innebära skador, sjukdom eller överträning/allt för sliten kropp. Träning bryter ner och vila bygger upp och när vi hittar rätt balans där får vi utveckling!

När man bygger hus börjar man med att bygga grunden först, inte väggarna eller taket. Det samma gäller vid träning. Vi börjar med grundträning för att sedan kunna klara av tuffare träning.

Med grundträning menar jag lågintensiv träning där vi tränar den lokala kapaciteten, musklernas förmåga att omvandla energi och hur uthålliga de är. Denna träning får gärna vara specifik för rörelsen man önskar att förbättra sig i. Då tränar man upp kapillärtäthet för muskulaturen samt myoglobinhalten som transporterar syret från blodet och in i muskeln. Denna träning är också skadeförebyggande då vi stärker upp senor och leder. Denna träning kan vi utifrån nivå genomföra från 30min upp till många timmar. Tiden är det viktiga, inte farten. Jag brukar rekommendera ”prattempo” som en lagom belastningsgrad.

Grundträning är basen för alla skidåkare, skidskyttar, cyklister och löpare. Det är här man skall börja om man inte tränat något tidigare. Men redan efter ett litet tag så kan du ta nästa steg och börja träna den centrala kapaciteten.

Med den centrala kapaciteten menar jag träning av hjärta och lungor där det är hjärtat som är begränsningen. Nu är det dags för intervallträning! Nej tänker du, det är ju bara för eliten, det är extremt jobbigt och ord som blodsmak och kräkas kommer i dina tankar. Nej säger jag, helt fel! I nästa inlägg skall jag skriva om min syn på intervallträning och ge svaren på vad som skiljer elit från motionär fysiskt och varför vissa är snabbare än andra uppför.

Att träna intervaller rätt är det mest effektiva sättet att förbättra syreupptagningsförmågan oavsett nivå och ålder.

/Oskar


Oskars träningstips 1 – Nytt år nya möjligheter
Oskars träningstips 2 – Träna inför BAMM
Oskars träningstips 3 – Central kapacitet och funktionell tröskel