NYTT ÅR NYA MÖJLIGHETER

Detta är första i raden av träningstips som kommer komma från mig på vår BAMM FB-sida. Målet med dessa tips är att ni skall få hjälp att komma väl förberedda till tävlingen!

Jag som kommer ge tipsen är Oskar Svärd, tävlingsledare för BAMM, men också tidigare elitidrottare. Jag har tävlat under 20 års tid på hög nivå vilket bl.a. resulterat i tre Vasaloppssegrar, 7 segrar i långloppsvärldscupen, 24 pallplaceringar, SM medalj som senior i skidor, orientering, rullskidor och skidorientering. Jag innehar också rekordet på en svensk klassiker, 13.57h.

Den här gången kommer det handla om allmänna tips som är grunden till att genomförd träning skall ge positiv effekt.

Helheten avgör;

Vi befinner oss alla i olika livssituationer, elitidrottare har en, vanliga motionärer en helt annan. Vårt sociala liv är grunden vi står på och när vi har balans i det så går det bra. När balansen rubbas så är det lätt att ”problem” dyker upp. Träning är nyttigt och alla borde träna, helt klart! Men blir det för mycket träning i kombination med för mycket ”annat” för lite sömn, vila, för dålig mat så kan det gå åt helt fel håll! De som hittar balansen är de som får framgång.

Successiv ökning;

Nu är det nytt år och nyårslöftena om att börja träna är många. Jätte bra säger jag, men kom ihåg att börja försiktigt. Det är den träningen som blir av som ger. Istället för att ha ”ledsnat” eller i värsta fall blivit skadad efter en månad så är det bättre att då kunna öka träningen lite. Kontinuitet är nyckeln till utveckling här!

Planera din träning;

Jag jobbade under min aktiva karriär med en årsplan som jag sedan delade upp i månadsplan och veckoplan. Jag hade olika fokus under olika delar av året. Varje söndag satte jag min ner och planerade kommande vecka. Då hade jag koll på hur veckan såg ut och också koll på kroppen. Genom att planera din träning blir den lättare genomförd och med rätt innehåll. Plan the work and work the plan!

Träna med intension;

När jag idag tränar och besöker t.ex. ett gym så ser jag de som tränar surfa mer på mobilen en verkligen träna. När jag satsade så fanns det inte på kartan att fokusera på mobilen under träningspass. Då var jag i nuet och hade fullt fokus på att det pass jag genomförde skulle bli så bra så möjligt. Var förberedd till passen och träna effektivt.

Träna inte när du är sjuk;

Detta är det nog det som förvånar mig allra mest och som skiljer elit mot motionärer. En elitåkare tränar aldrig när han eller hon är sjuk. Då är det vila som gäller! När man är sjuk jobbar kroppen för fullt med den åkomma man har och att då träna är det dummaste man kan göra. Då kör man bara kroppen längre ner och tiden tills man blir frisk förlängs.

 

/Oskar