I området runt Björkliden finns Skandinaviens bästa topptursåkning med mer än 60 toppar över 1200 meter. Allt ifrån lätta apelsinturer till kolsvarta skidalpinistexpeditioner.

Förslag på tre toppturer i Björkliden

Kåppastjårro (1313)

Snabbt och enkel med bra åkning och magnifika vyer. Start vid Kittelliftens avstig i Björklidens skidsystem. Gå mot den tydligt markerade toppen i liftens åkriktning. Från toppen kan du välja en mängd olika linjer, med varierande svårighet, ner till Björkliden.

Fallhöjd: 380 meter

Tid: 1 tim till toppen

Svårighetsgrad: Enkel

Vassitjåkko Nord

Klassisk tur som är ett måste för varje topptursentusiast. Starta i Vassijaure och gå 2 km sydost mot Kärkevagge. Vik sedan av till höger och gå på vänster sida om bäckravinen på stora snöfält. Vid 1000 möh planar det ut och du följer ryggen sydväst som leder till toppen. Välj sedan utförskörningen ibland ett stort antal linjer med olika svårighetsgrad.

Fallhöjd: 850 meter

Tid: 4 timmar till toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår

Låktatjåkka

En fantastisk helhetsupplevelse som avslutas med den spektakulära Kopparåsrännan. Start vid Låktatjåkka tågstation. Gå längs den kryssmarkerade leden via Vargpasset, upp till Låktatjåkko Fjällstation. Därifrån vidare upp på Låktatjåkkas topp. Från toppen kan man välja att åka ner tillbaka till fjällstationen eller att åka ner på framsidan i Koppasåsrännan, ett av Sveriges finast offpiståk.

Fallhöjd: 950 meter

Tid: 4 tim till Låktatjåkko Fjällstation, 30 min vidare upp på toppen

Svårighetsgrad: Medelsvår