Dela Detta

Vandringsleder i närheten

Vandringsleder i närheten

Vandringsleder i närheten

Här har vi samlat flera leder i närheten av Hotell Fjället & Stugbyn Kåppas.

Vandringsleder i närheten

Här har vi samlat flera leder i närheten av Hotell Fjället & Stugbyn Kåppas.

Aktivitet
Vandringsleder i närheten

KRATERSJÖN E1

 • Sträcka: 7 km
 • Tidsåtgång: 2-3 timmar
 • Markering: Röda ledkryss börjar vid Badsjön.

Kliar det i benen efter fjällvidder och ett otroligt panorama? Kratersjön är omgiven av härliga stenhällar att vila benen på och njuta av den medhavda kaffetermosen. På fjällplatån hittar du de typiska fjällväxterna krypandes efter marken och säkert några spridda renar beta framför fjälltopparna. Vid klart väder ser du in mot de norska fjällen och så klart pampiga Lapporten! Är det varmt väder kan ett dopp i Badsjön svalka.

Börja vid hotellet och ta sikte upp för den branta grusbacken mot golfbanan. Vandra grusvägen uppåt och efter ca 1,5 km är du framme vid Badsjön. Följ stigen på norra (högra) sidan av sjön. Efter ca 2 km kommer du fram till Kratersjön. Här finns även ett vindskydd att gå in i vid dåligt väder. Håll riktningen på stigen om det är dålig sikt! Om du vill kan du välja att vika ned norrut (höger) framme vid Kratersjön och vandra de 1,5 km som det är ned till Rallarkyrkogården. Se upp när du passerar järnvägen!

 

LÅKTATJÅKKO Fjällstation, 1228 m.ö.h 

 • Sträcka: 9,5 km enkel väg
 • Tidsåtgång: 3-5 timmar
 • Höjdskillnad: 750 meter
 • Markering: Stenrösen med rödmarkering visar leden mot Låktatjåkko

Det finns två leder och båda är markerade med rösen. Den norra leden, Färdledarvägen, är något längre, men har i gengäld otroligt vacker utsikt mot småsjöarna i nordväst och nationalparken Vadvetjåkka på andra sidan Torneträsk. Sommarleden har samma start och går närmare Rakkasjokka, rikligt kantad av fjällväxter och brusande vatten som sällskap.

Färdledarvägen A1
Markerad med svarta små streck på kartan Abisko-Björkliden-Riksgränsen. Rödprickad på Lantmäteriets Fjällkarta BD6.
Ni börjar med att gå upp mot golfbanan, följ sedan vägvisaren mot Låktatjåkko. Efter en dryg kilometer delar sig leden. Håll till höger (nordväst) upp mot åsen, följ de rödmålade rösena vilka följs hela vägen upp till Låktatjåkko Fjällstation. Första kilometern är ganska brant men planar sedan ut när ni når högfjällsplatån Rákkasláhko. När Rákkasláhko når sitt slut korsas en mindre jokk som rinner från norr (höger) Här möts de båda lederna, men ni skall fortsätta längs den högra leden (rakt fram) och ta er upp över snöfältet. Observera att stigen kan vara svårdefinierad. Efter stigningen kommer ni att gå på en bergsrygg med vacker utsikt över småsjöar i nordväst samt de svenska och norska fjällen som lurar borta i horisonten. Efter ytterligare 2 km möts lederna igen. De sista 2 km till stugan följs de båda lederna åt.

Sommarleden A2
Markerad med röda prickar på kartan Abisko-Björkliden-Riksgränsen. Rödprickad på Lantmäteriets Fjällkarta BD6.
Samma start som Färdledarvägen. När leden delar sig första gången tar ni den vänstra stigen, som går längs med Rakkasjokken. Fortsätt uppåt längs rösena och högfjällsplatån Rákkasláhko nås inom kort. När Rákkasláhko når sitt slut korsas en mindre jokk som rinner från norr (höger) Här möts de båda lederna, men ni skall fortsätta längs den vänstra leden. Snedda sydväst på snön och fortsätt sedan längs stigen, leden är tydligt markerad. 2 km innan Låktatjåkko Fjällstation går Sommarleden ihop med Färdledarvägen. De sista 2 km till stugan följs de båda lederna åt.

BLOMSTERSTIGEN

Det här är en ca 2 km lång vandring full av vackra blommor och växter. I denna folder hittar du namn och bilder på över 50 olika växter, sorterade i bokstavsordning, som du kan se längs stigen. Blommorna slår ut vid olika tid under sommaren så beroende på när du går så är det olika blommor du ser.

Blomsterstigen startar vid hotellgaveln. Till vänster om den stora kartan går det in en liten stig som du ska följa. Där växer rölleka, midsommarblomster, ängssyra, smörboll, hundkex, daggkåpa och smörblommor.

Gå rakt över skidbacken. Där kan du se ormrot, lappljung, kovaller, tätört och kråkvicker. På andra sidan skidbacken växer fjällviol, fibblor och rödblära.

Gå till höger om dasset, över den korsande stigen och sväng sedan höger precis innan nedförsbacken. Följ jokken uppåt. Här växer rallarros, bräken, hönsbär, fräken och fjällgentiana. Här finns också flera olika sorters bär; odon, lingon, kråkbär och blåbär.

Stigen korsar en bred vinterled men fortsätt framåt på den lilla stigen. Här växer linnea, gullris och norsknoppa.

När det kommer en stig som går tvärt till höger så följer du den. Kommer du fram till snöfältet vid Syndafallet har du gått för långt. Längs stigen kan du se skogsstjärna och fjällbjörk.

När du kommer ut på grusvägen har du möjlighet att gå höger tillbaka till hotellet. För att fortsätta går du vänster på grusvägen. I diket växer vitklöver, rödklöver och slåtterblomma.

Du går höger upp på kullen förbi det lilla huset och följer sedan fyrhjulingsstigen bortåt. Här kan du se fjällsippa, svarthö, och om du är observant kan du hitta kattfot. När det rätt tid på året är den här stigen också ett blåbärsparadis!

Du kommer till slut ut på golfbanan. Se upp för golfbollar och visa hänsyn till spelare. Gå runt greenen på höger sida. Här kan du se fjällarv och grässtjärnblomma. Framme vid utslaget som är markerat med rött kan du se pyrola. Här är också en av Björklidens finaste utsiktsplatser!

Gå till vänster om utslaget ner för trapporna. Här växer fjälltätört, fjällsmörblomma, lappspira, fjällglim, fjällveronika och klippveronika.

Gå höger innan nästa green, dit träskyltarna pekar, där kan du se ängsskallra och förgätmigej. Vik sedan in till vänster på fyrhjulingsstigen in i skogen. Här växer mängder av de blommor du redan sett, bland annat mycket fjälltorta. Du kan även se brudborste och kvanne. Stigen leder ut nedanför hotellet. När du kommer ut ur skogen kan du se brudsporre och fjälltrav.

Tar du en extra tur in i stugbyn förbi Solhyllorna kan du se vallmo i vitt, gult och orange.

Hoppas du haft en fin vandring och lärt dig några nya blommor!

 

RALLARKYRKOGÅRDEN B1

 • Sträcka: 8 km (+3)
 • Tidsåtgång: 2-3 timmar
 • Markering: Vit-blå markering på trädstammar samt skyltar.

Vandra järnvägens gamla materialväg genom den frodiga fjällbjörkskogen och tänk dig tillbaka till förra sekelskiftet. Njut av de små vattenfallen och den stora grönskan som omger stigen, samt friden och skönheten på Rallarkyrkogården. Föreställ dig de levnadsöden som denna historiska plats bevittnat – låt dig fångas av mystiken kring Svarta Björn!

Börja vid hotellet, ta stugbyvägen eller asfaltvägen ned till järnvägsstationen i Björklidens by. Gå över järnvägen på järnvägsövergången och vik av vänster. I skogsbrynet sitter en informationstavla om Rallarvägen och en vägskylt. Härifrån är det ca 3,5 km fram till Rallarkyrkogården. Själva kyrkogården ligger på vänster sida ovanför stigen, det finns en informationstavla i stigkorset. Vill du besöka Tornehamns kyrka följer du Rallarvägen rakt fram efter Rallarkyrkogården och tittar efter skyltarna mot Tornehamn. Det är ca 1,5 km vandring ned till Tornehamn från kyrkogården. Vänd om och ta samma väg tillbaka till hotellet igen.

SILVERFALLET D1

 • Sträcka: 3 km
 • Tidsåtgång: 1,5 timmar
 • Markering: Omarkerad men tydliga stigar och vägar.

Följ Rakkasjokken ned mot Torneträsk till ett av Björklidens klassiska smultronställen, Silverfallet. Här störtar jokken ned i en trång kanjon vilken mynnar ut i Torneträsk. Strosa omkring på stranden och känn på de lena stenarna som vattnet slipat. Vill du svalka dig rekommenderas ett snabbt och uppfriskande dopp i det klara vattnet, men det är inget för badkrukor!

Börja vid hotellet, promenera ut mot slalombacken och följ stigen som går på skrå över Teknikbacken. Stigen leder in i skogen och mot en stor tältkåta, lavvun. Här viker stigen av rakt ned mot jokken, korsa inte jokken utan följ stigen ned mot Torneträsk. Efter ett tag kommer du ned mot lifthusen och helikopterplattan, här måste du vika av ut på asfaltvägen i ca 150 m. Vid infarten mot Gammelgården tittar du i motsatt riktning och ser början på Rallarvägen. Här finns även en stig ned mot Silverfallet efter jokkens kant — den tar du! Stigen går under E 10:an och ned mot vattnet. Det finns en bro över jokken en bit ned. Se upp, det kan vara halt om det har regnat!

 

MIDNATTSSOLSRÖSET C1

 • Sträcka: 1,5 km
 • Tidsåtgång: 45 minuter
 • Markering: Rösen med röd färg och sedan med gul färg samt skyltar.

Vandra upp till vårt midnattssolsröse och skriv in dig i vår gästbok. Här uppe kan du njuta av den fina utsikten och solen vid midnatt. Detta är självklart en fin tur att göra även andra tider på dygnet och året. Vid tolvslaget står solen rakt över Pålnoviken i Torneträsk och norska Sördalen som är en kanyon med branta klippväggar.

Börja vid hotellet och gå uppför grusvägen upp mot golfbanan och första utslagsplatsen. När du passerat den och ett garage har du en stig på vänster sida. Fortsätt förbi även denna upp till en lite mindre informationsskylt om Låktatjåkko Fjällstation på engelska. Här finns även denna tur beskriven. Följ denna tydliga stig med rödmarkerade rösen som går till vänster från grusvägen. Efter ca 500 m är rösena röd- och gulmarkerade. Följ den gula markeringen som viker av till höger. Du ser ganska snart kullen med ett röse och en skylt på. Du går över några lite blötare områden och sedan är du framme. När du går tillbaka kan du hålla till höger närmare jokken för att komma förbi Syndafallet.

 

karta vandring2

 

VANDRA TILL TROLLSJÖN (Ej på kartan)

Ta tåget till Låkta anhalt och vandra till Trollsjön som har röstats fram som bästa svenska alternativ till en utlandsresa i sommar. Läs artikeln här.

 • Midnattssolsvandring i Björkliden
 • Låktatjåkko Fjällstation