2

Karin Törnbom och Emma Eliasson

“Karin och Emma är två tjejer som deltagit i BAMM flera gånger och vet vad som krävs. De anser sig vara två helt “vanliga” tjejer som älskar naturen och häftiga utmaningar. Vi som mött dessa härliga tjejer vet att ett hjärtligt skratt och stort leende är deras kännetecken. I år vill de testa sina gränsen ännu mer och har med skräckblandad förtjusning anmält sig i BAMM 70″

 

Hur kom det sig att ni anmälde er till BAMM 2015 och 2016?

Första gången så ville vi prova något nytt och utmana oss själva, vi har motionssprungit en del innan men ville se hur det var att göra det i fjällmiljö och med karta & kompass. Vi började med BAMM 30 – för att det inte krävdes lika mycket utrustning, höga på den upplevelsen anmälde vi oss direkt till BAMM50 året efter.

Hur såg era förberedelser ut?

Vi tycker om att träna brett, allt från att springa, träna styrka på gym till att cykla och gå på toppturer med skidor när säsongerna är inne för det. Sen försökte vi också friska upp orienteringskunskaperna, det var nog det som vi var mest nervösa för.

Hur tänkte ni kring packningen?

Vi kollade på de filmer som låg ute på BAMMs hemsida vilket gav hjälp. Vi är bägge två livrädda att gå tom på energi så mycket snacks och mat togs med. Frysa är inte heller någon hit så förstärkningsplagg snålade vi inte heller på. Vi kan nog säga att vi inte hade de lättaste ryggsäckarna. Men en smart grej vi hade var foliefiltar – det var himla bra och gav mycket mer värme än vi kunnat tro.

Något ni skulle ha gjort annorlunda inför loppet?

En kan alltid träna mer – på att springa i backar och på att läsa karta och kompass.

Hur upplevde ni BAMM 2015 och 2016? Stämning, bana, väder?

Vi sprang BAMM 30 första året och BAMM 50 andra året. Det var stor skillnad. BAMM30 – banan gick fort och det var mycket socialt & trevligt häng i nattlägret. BAMM50 krävde betydligt mer av oss och vi spenderade mycket mer tid ute på banan. Vädret var inte heller lika bra som året innan så det blev mer tälthäng. Men generellt – mycket trevligt och socialt folk i lägret och på banketten efteråt.

Hur var det att bo i tält i nattlägret? Kallt eller bara supermysigt?

Haha, bara supermysigt, med foliefiltar och närhet höll vi oss varma. När vi sprang BAMM30 var det inget problem eftersom vi fick sovsäckar och rymligt tält kört till tältlägret.

Du Karin har ju sprungit maraton tidigare. Kan det jämföras med BAMM på något sätt? Vad är jobbigast?

Maraton det är bara att springa och inte tänka så mycket, mer än att det kanske gör ont någonstans eller att en börjar blir trött.

BAMM – det är vägval, stora höjdskillnader och mycket mer av ett äventyr. Att BAMM också görs i lag om 2 personer gör det också mycket roligare och socialare.

Vad lärde ni er under/av tävlingen?

Att vi var bättre på orientering än vi – i alla fall jag-  trodde. Och att vi orkar så mycket mer än vi anade.

Råd & tips till andra som funderar på att vara med på BAMM2018?

Bara gör det! En behöver inte vara super-vältränad och det är ytterst få lag som springer hela tiden. Ha med ett snöre så ni kan dra varandra, vi har haft mycket hjälp av det, energinivåerna går upp och ner när den ena är trött är den andra pigg osv. Champange att dricka efter målgång är viktigt och foliefilten förståss=)

 

1345