OSKAR HÖGLUND OCH JONAS AXEN,

”Oskar och Jonas deltog för först gången i BAMM 2017. De har båda deltagit i många konditions och orienteringslopp tidigare och minns tillbaka på förra årets tävling med glädje.Vilken upplevelse och utmaning. Möt våra härliga BAMM vänner Oskar och Jonas.”   

Hur kom det sig att ni anmälde er till BAMM 2017?

Jag och min klubbkamrat Jonas Axén har alltid gillat att träna och tävla. Innan har det varit mest traditionella orienteringstävlingar men vi kände att vi ville utmana oss själva ytterligare. Vi hade även pratat om att besöka Lofoten så det föll sig naturligt att ta BAMM på vägen dit.

 Hur såg era förberedelser ut?

Vi förberedde oss egentligen väldigt dåligt. Tanken från början var att komma väl förberedda med flera “ryggsäcks-långpass” i kroppen, men som så ofta förr var det mycket som kom i vägen för det. Med några få extra långpass och en hyfsad grundkondition fick målet bli att ta sig runt.

Hur tänkte ni kring packningen?

Vi diskuterade väldigt mycket kring vikten jämfört med vad ny utrustning kostar, vi valde tillslut att i väldigt stor utsträckning köra med det vi hade hemma. Väskorna blev större än vi önskat och vägde mer än optimalt men framförallt så skavde bärsystemen på kroppen. Vi sparade pengar ja, men vi fick lida för det.

 Något ni skulle ha gjort annorlunda inför loppet?

Det vi framförallt skulle gjort annorlunda är att träna mer med den väska som ska användas under loppet. Denna väska bör också vara väl anpassad för ändamålet.

IMG_1692

Hur upplevde ni BAMM 2017? Stämning, bana, väder?

BAMM 2017 var magiskt på alla sätt! Visst vi fick slita, rejält, men det var värt varenda sekund av smärta. Banan gav oss oslagbara vyer och med solen i ansiktet kunde vi stå och blicka ut över fjäll och fjordar enda bort till Narvik. Det absolut bästa med BAMM 2017 var ändå stämningen, hejaropen från motståndarlag och glada tillrop från funktionärer gjorde att man fick extra krafter när det var som tyngst.

 Hur var det att bo i tält i nattlägret? Kallt eller bara supermysigt?

Nattlägret var som en hägring i öknen efter första etappen, fullt med likasinnade människor i en fantastisk fjällmiljö. Det som var tuffast i nattlägret var att hitta en bra plats utan lutning och att hålla sig ifrån att äta upp energin som var tänkt till etapp 2. Nattlägret var supermysigt och är det som gör BAMM till vad det är, ett fjällorienteringslopp som överträffar alla förväntningar.

Du (Oskar) jobbar som Arrangemangskoordinator på Vätternrundan. Går det att på något sätt jämföra dessa lopp?

Det finns mycket likheter mellan Vätternrundan och BAMM, framförallt utmaningen att ta sig an något som är lite längre och lite tuffare än vad man kanske är van vid. Det som också är en stark gemensam nämnare för båda loppen är den fantastiska stämning som uppstår mellan alla deltagare, funktionärer och publik. Även känslan som infinner sig i kroppen inför start med förväntan blandat med ångest och nervositet samt lättnaden och stoltheten efter målgång är något som jag tror att de flesta upplever i båda loppen.

Vad lärde ni er under/av tävlingen?

Under tävlingen lärde vis oss att en karta i skala 1:50 000 kan dölja ganska jobbiga partier och att sluttningar kan vara brantare än väntat. Vi lärde oss även att vandringsleder inte behöver betyda fina lättlöpta stigar utan att det också kan betyda lera upp till knäna. Vi blev också väldigt bra på att samarbeta och hjälpa varandra när det var som allra tuffast och utan varandra hade nog ingen av oss tagit sig runt banan.

Råd till andra som funderar på att vara med?

Tveka inte, in och anmäl er bara! Det är superbra att ha ett mål med sin träning och något att se fram emot. Att Björkliden och Riksgränsen dessutom bjuder på fantastiska naturupplevelser gör det hela till en perfekt upplevelsesemester i de norra delarna av Sverige.

Känner man att orienteringen är ett problem så får man se till att bilda lag med någon som behärskar det bättre.

Har ni några tips till de som skall springa för första gången 2018?

Mitt bästa tips är att verkligen komma förberedd, träna långpass med ryggsäck för att vänja kroppen med känslan. Jag tycker också att man ska tänka över sitt val av utrustning, har man inte råd att köpa lättviktsprylar så kanske det finns någon man kan låna det av, för vikten du bär på ryggen påfrestar mycket mer än vad man tror.

IMG_1582 IMG_1625 IMG_1668