/

Historia

Björkliden har en historia som är väl värd att nämna. Många människoöden har passerat genom åren och utan Kiruna och Malmbanan hade troligtvis inte Björkliden funnits.

Björkliden grundades då det behövdes bostäder till ingenjörerna som arbetade med bygget av Malmbanan. Malmbanan byggdes då det behövdes ett smidigt sätt att transportera malmen från Kirunas gruva ut i världen. Narviks hamn valdes då den stor tid av året är isfri och stora båtar kan lägga till. Därav kom behovet av en järnväg mellan Narvik och Kiruna. Man valde Björkliden för bostäderna då det är en skyddad plats, mitt emellan Narvik och Kiruna och med en fantastisk utsikt!

Gammelgården är en av de ingenjörsbostäderna som byggdes (1906) och som finns kvar än idag nere i Björklidens by. Gammelgården var privat bostad fram till 1926 då en köptes av SJ:s Vilohemsförening och öppnades för dess medlemmar. Relativt snart insåg man att Gammelgården inte räckte till och ett antal banvaktarstugor övertogs som annex. 1939 invigdes sedan Hotell Fjället och samtidigt påbörjades bygget av Låktatjåkko Fjällstation.

Mycket hände tidigt i Björkliden och redan 1929 började bygget av golfbanan, som under 1930-talet lockade många amerikanska turister. Farten i Björkliden tog en drastisk paus den 9 april 1940 när tyskarna landsteg i Narvik och andra världskriget var i full gång. Under kriget nyttjades hotellet av svenska armen och längs med Njullas fjällsida finns det flera lämningar av svenska skyddsvärn.

Efter kriget tog allt snart fart igen och 1948 byggdes den första släpliften som låg placerad nästan där Kåppasliften står idag. Den kallades 1000-meters liften på grund av sin längd och hade en kapacitet på 150 personer i timmen. Lift nummer två byggdes i början av 1960 talet där Rakkasliften står idag.

1967 händer något förfärligt och halva hotell Fjället brann ned. Brandorsak tros varit ”överslag i det elektriska systemet”. En återuppbyggnad och renovering påbörjas och 1974 öppnar det nya Hotell Fjället i nästan samma lokaler som idag. Mellan 1971 och 1974 byggdes också stugbyn. Stugorna var specialtillverkade i två delar för att kunna klara passagen på tåg genom Njullatunneln. Bilvägen mellan Kiruna och Narvik stod nämligen inte klar fören 1982.

Under de kommande åren har flera liftar byggts till, stugor förändras, golfbanan utvecklats och Björkliden upptäcks av fler och fler. Området har bland annat blivit känt världen runt för vårt fantastiska norrsken och midnattssol! När du vandrar runt här tänk på alla de människor genom åren som njutit av samma utsikt som du!

Det finns mycket mer historia att berätta om alla som passerat här, hör gärna med någon av våra guider så kan de berätta!