/

SAUCONYBAMM 6-7 Aug 2021

Björkliden Arctic Mountain Marathon (BAMM) är en årligen återkommande tvådagars fjällorientering för tvåmannalag med övernattning på fjället.
TILL PROGRAMMET

RES TILL SAUCONYBAMM

Res smidigt och enkelt till tävlingen. Med rabattkoden BAMM2021 får du 15% rabatt på resor med Nattåget Norrland (gäller ej redan rabatterade priser). Rabatten gäller för resor mellan den 1-10 augusti. Biljetterna för augusti kommer släppas i mitten av maj. Klicka i fältet ”kampanjkod” i samband med att du anger vilka destinationer du vill resa mellan och ange rabattkoden BAMM2021, så visas priserna med din rabatt. Väljer du att flyga eller resa på annat sätt till Kiruna kan du boka vår transfer och spara din energi. Vi hämtar upp dig från Kiruna flygplats eller Kiruna Folketshus (Kiruna C).

SauconyBamm PM

Hur funkar det egentligen och vad måste jag ha koll på? Frågorna är ofta många, men lugn. Vi hjälper dig! Börja med att ha koll på din utrustning. Detta kan du läsa om här. När du gjort det kan du läsa vårt program för att få koll på vilka tider som gäller. Resten kommer lösa sig. Vi har koll på läget och du kan fokusera på tävlingen och ha roligt!

Tävlingen

Pröva klassen BAMM 10 och spring på fjället över en dag eller välj klasserna 30, 50 och 70 med orientering över två dagar med övernattning på fjället.

Deltagarna som tävlar i klass 50 och 70 bär själva med sig all utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället. Undantaget är BAMM 30 där arrangören transporterar tält och sovsäckar till nattlägret. Deltagare i BAMM 30 får alltså en något lättare ryggsäck att springa med. BAMM 10 är en endagarstävling där man springer med karta efter snitslad bana och under en dag. Start och mål i Riksgränsen. Även för BAMM 10 finns obligatorisk utrustning.

På fredagsmorgonen innan start får lagen kartor och banor och kan börja planera sina vägval. Därefter är det gemensam start för alla. Efter att kontrollpunkterna är tagna anländer lagen till nattlägret där alla övernattar i ett stort tältläger.

Dag 2 sker starten med jaktstart för de bästa lagen, ledande lag startar först och därefter startar efterföljande lag enligt resultaten från dag 1. Lag mer än en timme efter startar gemensamt innan jaktstarten. Målgång sker i Riksgränsen där dusch, bastu och mingel väntar. På kvällen väntar prisutdelning och middag.

Höjdprofiler

Kartorna för årets tävling är som vanligt ”hemliga” fram till kl 06.00 på fredag den 6 augusti MEN vi kan redan nu visa er hur många höjdmeter ni kommer springa för respektive bana.

VILKEN KLASS ÄR LÄMPLIG FÖR MIG?

BAMM 10

Detta är klassen för dig som vill testa på att vandra eller springa ett terränglopp i fjällen, utan orienteringselementet. Kräver ingen eller viss fjällvana. Individuell klass med snitslad bana i 10-25km. Banan följer leder men går också i obanad, delvis kuperad terräng på fjället. Vi delar ut kartor vid start. Passar alla som vill testa på en löpupplevelse i fjällmiljö men inte vill sova ute på fjället.

Då denna klass startar på lördagen ger vi gärna dig tips på aktiviteter under fredagen om du vill. Finns fantastisk vandring, fiske, cykling och löpning i området. Kontakta vår sportformation för mer info. Detta för att du som deltagare ska kunna bekanta dig med vår fjällvärld och få en rolig helg du sent kommer att glömma

BAMM 30

Viss fjällvana, enklare orientering i obanad terräng, längs eller i anslutning till leder eller ledstänger i naturen och oftast med uppfång av terrängföremål vid kontrollerna. Klarar man av att fjällvandra ca 15 – 25 kilometer per dag under 10 timmar så är det här klassen för dig. Bra klass för dig som för första gången vill prova på den här typen av tävling. Vi transporterar tält och sovsäck till det gemensamma nattlägret.

BAMM 50

God fjällvana/naturvana. Ställer högre krav på din förmåga till orientering mestadels utan led/stig med ”stora föremål” (fjälltoppar, sjöar) som ledstänger. Detta är klassen för dig som har god kondition och vill ha en hård utmaning. Deltagarna bär all sin utrustning själva.

BAMM 70

Ställer stora krav på kondition, fjällvana och orienteringsförmåga. Vi rekommenderar att man genomfört BAMM 50 eller tävlat i andra liknande tävlingar innan man ger sig på BAMM 70. Detta är klassen för dig som vill ha en mycket hård utmaning. Deltagarna bär all sin utrustning själva.

 

Dag 2 finns även motionsklasser. Motionsklasser är till för att göra det möjligt för så många som möjligt att delta dag 2 även om laget av någon anledning inte fullföljer dag 1. Val av distans sker i samråd med tävlingsledaren men du kan välja mellan distanserna 10 km, 30 km eller  50 km. 

*Banlängden är fågelvägen. Distanserna är indelade i klasserna herr, dam och mix.

>