/
SCROLL

PM SAUCONYBAMM 2023

Under Sauconybamm rör vi oss i obanad terräng och säkerheten för deltagarna är viktig. Håll koll på maxtider, utrustning och hur tidtagningen fungerar. All information du behöver veta inför tävlingen i samlat format finns i vårt PM.
LÄS PM

Regler

ALLMÄNT

Björkliden Arctic Mountain Marathon arrangeras i Riksgränsen och det är där boende, start, mål och tävlingskansli äger rum.

Anmälningsavgift SauconyBamm 30, 50 & 70 – 2000kr + Si pinne x 2 = 2080kr

Vi vill att du hämtar ut nummerlapp och anmäler dig i vårt sekretariat senast kl 21.00 på Torsdag den 10 Augusti. Speciellt viktigt är det för SauconyBamm 30 deltagare då vi transporterar deras sovsäck/tält till nattlägret efter sekretariatets stängning kl 21.00.

Varje deltagare är skyldig att informera sig om samt följa de regler som givits av tävlingsledaren.

Deltagande sker på egen risk.

Betalningen är bindande.
Vid uppvisande av läkarintyg återbetalas 75 % av anmälningsavgiften fram till 1 juni, därefter sker ingen återbetalning.
Separata bokningsvillkor gäller för bokat boende.

Vid anmälan kommer ni få ett mail som gör det möjligt att själva se er anmälan och klass. Vill man ändra namn och klasser måste man fylla i följande formulär för att vi som organisatör ska kunna genomföra dina ändringar.  Ändring av klass och namn kan även göras i tävlingssekretariatet i Riksgränsen fram till dagen före start.

Om du av någon orsak ej har möjlighet att deltaga ansvarar du själv för att sälja vidare din plats. Vi rekommenderar er att använda BAMM:s Facebook-sida som forum för försäljning av er startplats.

Minimiålder 18 år för distanserna 50 och 70. För 30-distansen är minimiålder 16 år (fylla 16 år under kalenderåret) med skriftligt godkännande av målsman. Dessutom måste lagets sammanlagda ålder vara minst 34.

Vid inställd tävling återbetalas endast anmälningsavgiften – 100 kr/lag i administrationsavgift. Logi hanteras efter separata bokningsregler.

Vid anmälan godkänner du att vi skickar information och erbjudanden från Lapland Resorts och dess samarbetspartners till din e-post.

Lagen skall bestå av två personer; herr, dam eller mix. Hundar är inte tillåtna.

För deltagare i SauconyBamm 30 transporterar vi ut sovsäckar och tält till vårt nattläger.  Tidigare år har deltagare lämnat sin sovsäck och tält precis innan start på anvisad plats, i år vill vi att detta görs kvällen innan start. Vi vill att ni gör detta senast kl 21.00 på torsdag den 10 augusti. Er sopsäck (där allt ska placeras) erhåller ni i sekretariatet och denna ska lämnas precis utanför entrén i Riksgränsen. Platsen kommer vara väl uppmärkt. Vi kommer transportera hem er sovsäck och tält på lördag vid 17.00 och kan hämtas upp under eftermiddagen på samma ställe som ni lämnade det.

UTRUSTNING

All obligatorisk utrustning skall kunna uppvisas på uppmaning samt vid målgång. Vi kommer kontrollera ALLA lag som går i mål.

All utrustning skall medföras under hela tävlingen.

För deltagare i 30-distansen transporterar tävlingsorganisationen lagets tält och två sovsäckar. Dessa skall få plats i en 60 liter plastsäck. Denna plastsäck får den tävlande av tävlingsorganisationen. Ingen annan utrustning får finnas i plastsäcken.

OBLIGATORISK PERSONLIG UTRUSTNING FÖR BAMM 30, 50 OCH 70

 • Karta (fås av arrangören)
 • 2 st nummerlappar, erhålls av arrangören (nummerlappen skall bäras synligt och reklamen får inte vikas bort) En nummerlapp fram och en nummerlapp bak. Undantaget för synlig nummerlapp är vid förstärkning av klädsel.
 • SportIdent-pinne – (hyrs av arrangören i samband med anmälan, om man tar med egen måste SI-brickans kontrollnummer skrivas in vid anmälan). Varje deltagare i laget ska ha en varsin pinne.
 • Handledsband för att fästa SportIdent-pinne. (erhålls av arrangören)
 • Kompass, skall vara en ”riktig” kompass, kompass i klocka är inte godkänt.
 • Vattenflaska 0,7 liter eller flera flaskor med sammanlagd volym på 0,7 liter.
 • Liggunderlag. Minst 5 mm tjockt som täcker ryggpartiet från gren till hals. Underlag av ballonger eller luftmadrasser gjorda för att ha som badleksaker är inte tillåtna. Däremot uppblåsbara liggunderlag som är gjorda för att vara liggunderlag är godkända.
 • Sovsäck. (Transporteras av arrangören för deltagare i 30-distansen)
 • Mössa eller buff.
 • Vantar/handskar.
 • Förstärkningströja som passar din kroppsstorlek. Tex dun, fleece eller ull. Väst eller underställströja är inte tillåtet
 • Underställsbyxor för torrt ombyte.
 • Vind och vattentät byxa, tejpade sömmar .
 • Vind och vattentät jacka med huva, tejpade sömmar. Regncape är inte tillåten.
 • Visselpipa.
 • Nödproviant till exempel energibar eller motsvarande (minst 50g), skall kunna visas upp vid målgång.
 • Penna för korrigering av kartuppgifter, typ av penna är eget ansvar att välja men pennan skall fungera att skriva/markera på karta i Tyvek (tunt plastmaterial) där skriften sedan även tål väta. Varje deltagare måste ha en egen penna.
 • Pannlampa (ej små lysdioder eller liknande)

Tänk på att tävlingen genomförs i fjällterräng och att vädret kan skifta snabbt. Var inte för snål med utrustning och mat. Använd sunt förnuft, det kan snöa!

OBLIGATORISK UTRUSTNING FÖR LAGET FÖR LAGET BAMM 30, 50 OCH 70

 • Kök och bränsle (tillräckligt för att vid mål kunna koka upp en liter kallt vatten på det medhavda köket)
 • 1:a förband innehållandes: elastiskbinda (3 meter x 6 cm, självhäftande rekommenderas) samt steril kompress (dvs första förband). Syftet med 1:a förband är att kunna stoppa en blödning. Vid ev. protest kommer vår tävlingsläkare avgöra om laget 1:a förband är ändamålsenligt och godkänt. Tänk smart och säkerheten först!
 • Tält (skall rymma två personer och deras packning, tåla regn samt vara utrustad med golv, tak och väggar, endast myggnät i någon del är inte godkänt). Transporteras av arrangören i 30-distansen.
 • Mobiltelefon (med telefonnummer inlagt till tävlingsledaren. Numret kommer att finnas på baksidan av kartan)

REKOMMENDERAD UTRUSTNING

 • Barometrisk höjdmätare
 • Mat/energi för att klara sig under HELA tävlingen. Ingen mat/energi tillhandahålls av arrangören under tävling.
 • Inreach

GPS

Klockor med GPS får endast användas som höjdmätare och för att ta tid samt mäta distans (får ej användas för navigation med tex waypoints/rutter osv).  Det är en orienteringstävling och vi uppmanar till ”fair play”).
Telefoner får inte användas som GPS.
Övriga GPS:er som ”bara” fungerar som GPS och har display skall förvaras i ryggsäcken och som ”back up”.

BANAN/KONTROLLER/STÄMPLING/TIDTAGNING

Kontrollerna skall tas i rätt ordning.

Får ej vara mer än 15 sekunder mellan lagmedlemmarna vid en kontroll/stämpling. Kontroller kan komma att ske.

De tävlande ansvarar för att de har rätt SportIdent-pinne efter att tävlingsorganisationen har delat ut den vid registrering av laget.

SportIdent-pinnen skall bäras på handleden, ska monteras innan start och får inte avlägsnas förrän efter tävlingen.

Slutresultat är baserat på den sammanlagda tiden plus eventuella tidstillägg.

Eventuell tilläggstid läggs på sluttiden.

HÖJDMETER SAUCONYBAMM (2022)

Bamm 30: 937+1410= 2347 höjdmeter
Bamm 50: 1810+2320= 4130 höjdmeter
Bamm 70: 2590+2960= 5550 höjdmeter

HÖJDMETER SAUCONYBAMM (2023)

Bamm 30: 947+641= 1588 höjdmeter
Bamm 50: 1889+1655= 3544 höjdmeter
Bamm 70: 2032+1966= 3998 höjdmeter

För dig som undrar hur mycket stigning det här egentligen är kan du jämföra med Hammarbybacken i Stockholm som har 93 höjdmeter. Det blir med andra ord en riktig höjdmeterfest under årets tävling.

LAGETS ANSVAR

Laget får ej ta emot hjälp från utomstående annat än i nödsituation. Med utomstående menas någon som inte är medlem i ert lag.

Laget är skyldigt att hålla ihop under hela tävlingen.

Laget är skyldigt att rätta sig efter de förhållningsregler som kontrollant/funktionär ger.

Om laget bryter tävlingen, måste de anmäla detta till närmaste funktionär. Det är inte tillåtet att en lagkamrat fortsätter på egen hand. Det är dock tillåtet att sätta samman nya lag i nattlägret.

Om olycka inträffar skall lagkamraten ge första hjälpen och kalla på hjälp.

Laget är skyldigt att bistå annat lag som behöver hjälp vid skada eller annan fara.

Laget får ej lämna nattlägret efter målgång dag 1 till starten dag 2.

Laget skall hänga upp nummerlapp synligt vid tältet i nattlägret.

Nedskräpning är absolut förbjudet. Det laget tar ut på fjället ska också tas med hem igen, tex matpåsar, gasbehållare, använda strumpor mm.

Höra av sig till tävlingsledningen om man inte klarar maxtiden, 11h/dag. Se nummer på baksidan av kartan.

DISKVALIFICERING/ TIDSTILLÄGG/ ERSÄTTNING

Laget kan bli diskvalificerat under tävlingens gång. Blir laget diskvalificerat erhålles ingen återbetalning av deltagaravgift.

Ett lag kan bli diskvalificerat om:

 • Laget missar någon kontroll eller tar dem i fel ordning.
 • Laget inte följer de direktiv som funktionärerna ger.
 • Laget inte håller ihop.
 • Laget inte följer de regler som givits innan och under tävlingen.
 • Laget använder telefonen för att kontakta någon annan/söka information än från  tävlingsledningen för att få tips, orienteringsinformation eller liknande som kan hjälpa laget vidare under genomförande av dag 1 eller dag 2. Undantag kan göras om detta anmäls vid registrering av laget.
  Att ringa hem, en vän/partner eller liknanden och prata är självklart okay. Även att posta bilder/text i SoMe kanaler under loppet är okay.
 • Något som inte har förutsetts av tävlingsledningen men som bedöms så allvarligt att det skall medföra diskvalifikation.

Ett lag får tidstillägg om något av den obligatoriska utrustningen saknas eller inte uppfyller kraven.

Tidstillägget är 15 minuter per saknad personlig utrustning.

Tidstillägget är 30 minuter per saknad lagutrustning

Borttappad SportIdent-pinne medför diskvalificering och skall ersättas ekonomiskt på 350 kr.

PROTEST

Lämnas skriftligen till tävlingsledningen senast 30 minuter efter målgång mot en avgift på 100 kr.

TÄVLINGSLEDNINGENS BEFOGENHETER

Tävlingsledningen har rätt att:

 • Besluta vilka lag som får deltaga.
 • Diskvalificera lag.
 • Ändra banans utseende.
 • Bryta eller skjuta upp tävlingen pga dåligt väderförhållanden och är då inte återbetalningsskyldig.
 • Behandla protester och efter att ha hört alla inblandade, enväldiga beslut.
 • Tävlingsledningen har möjlighet att ta lag av banan även innan maxtiden har gått ut.
 • Ställa in tävlingen om för få lag är anmälda.
 • Slå ihop klasser om för få lag är anmälda.
 • Ta in fler lag trots att anmälningstiden är nått samt kringgå kölistan.

MOTIONSKLASS

Dag 2 finns det även motionsklasser. Motionsklasser är till för att göra det möjligt för så många som möjligt att delta dag 2 även om laget av någon anledning inte fullföljer dag 1.

Det går inte att på förhand anmäla sig till motionsklass.

Motionsklass finns på distanserna 30, 50.

Lag som överskrider maxtiderna dag 1 får starta dag 2 men då i kortare motionsklass. Dag 1 kommer maxtiden vara 11 timmar. Man måste alltså ha stämplat i nattlägret innan kl 20.00. Dag 2 kl 19.00.

Lag som bryter dag 1 har rätt att starta i en kortare motionsklass.

Lag som bildas i nattlägret springer dag 2 i lämplig motionsklass.

Lag i distansen 30 får starta i motionsklass 30 om tävlingsledningen godkänner det.

Tävlingsledningen har rätt att placera lag i motionsklass.

Så funkar tidtagning

TIDTAGNING MED SPORTIDENT

SportIdent är det system vi använder för stämplingskontroll och tidtagning. Det är ett elektroniskt stämpelsystem där varje deltagare medför en liten ”stämplingspinne” – SI-pinnen som innehåller ett sk. RFID-chip. I denna lagras tidpunkter och kontrollkoder för stämplingar och målgång genom att man stämplar i stämplingsenheter. All stämpling bekräftas av ljus- och ljudsignal, ingen signal = ingen stämpling. Stämpling tar ca 1 sekund, oftast kortare. Alla stämplingsenheter ser lika ut men har olika funktion: töm, check, kontroll och mål. Varje lagmedlem får varsin SI-pinne som ska monteras runt handleden med ett armband som vi tillhandahåller. Detta ska göras innan start.

INNAN START

Innan start ska SI-pinnen tömmas på gamla stämplingar. Detta görs i en töm-enhet som finns i anslutning till starten. Tömningen kan ta många sekunder, vänta på ljud- och ljussignal. Vid inpassering till startfållan måste alla stämpla i en check-enhet som kontrollerar att pinnen är tömd, ljud- och ljussignal = ok, ingen signal = töm brickan.

UNDER TÄVLINGEN

Längs banan ska alla stämpla i kontrollernas kontroll-enhet. Vi kommer att kontrollera att lagmedlemmarna inte stämplar med för långt mellanrum, se reglerna. Enheterna är monterade på träkäppar tillsammans med en orienteringsskärm och en stiftklämma. Erhålls ingen ljus- och ljudsignal vid stämpling fungerar inte SI-enheten som det ska och stiftklämman ska användas. Stämpla i kartan.

Det har även förekommit att SI-enheten står och tjuter hela tiden. Även vid detta tillfälle ska stiftklämman användas då enheten inte fungerar.

MÅLGÅNG

Vid målgång stämplar man i en mål-enhet. Då stoppas tiden men vi ser gärna att ni utan fördröjning går vidare till avläsnings-enheten, speciellt under lördagen då vår speaker vill ha er sluttid så fort som möjligt. Avläsningsenheten är kopplad till en dator som läser av SI-pinnen och vi får en kontroll på att ni stämplat rätt och vilken tid ni fick. Efter avslutad tävling ska SI-pinnen återlämnas.