Dela Detta

Vandring

Vandring

Vandring

Fjällvärlden är en föränderlig plats som uppträder i många skepnader. Sommaren och hösten är två exempel. En period då vandring i olika former bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Vandring

Fjällvärlden är en föränderlig plats som uppträder i många skepnader. Sommaren och hösten är två exempel. En period då vandring i olika former bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Aktivitet
Vandring

Vandringspaket till Trollsjön

Ett av Kirunafjällens mest populära resmål!

Vi erbjuder en egen dagstur till den mäktiga dalgången Gearggevággi där längst inne i dalen väntar ett av Sveriges smultronställen, Trollsjön eller Rissajavri som det heter på samiska. Dalen är en av de mest mystiska och vackraste platser de svenska fjällen kan erbjuda! Den är ett unikt område känt för sina storslagna stenformationer som formades av den senaste istiden. Trollsjön som ligger inne i dalen är känd för sitt klara vatten och otroliga siktdjup. En vacker dag kan ni de hela 36 meterna ner till botten!

Med detta paket får ni låna karta och kompass till er sällskap, vi förser er med information och kuriosa om dalen, vad man ska tänka på för en dagstur i fjällen samt skjuts till vandringens början. Därefter börjar ert eget lilla äventyr. Ni går själv längs den markerade leden och längst in i dalen ligger Trollsjön och väntar. Väl där passar det bra med en lunchpaus och kanske ett uppfriskande bar? När eftermiddagen närmar sig, benen börjar bli lite trötta och matsäcken är uppäten så möter vi er igen vid vägen för att ta er hem till Björkliden igen.

Vandringsträckan är ca 12 km tur och tur och retur med ca 350 höjdmeter.

Mötesplats: Receptionen på Hotell Fjället.

När: Måndag, Onsdag och Lördag. Kl 09:00 – 16:00

Pris: 365 kr per person

Övrigt: Turen är utomhus och vädret i fjällen ändras snabbt så packa med lunch, regnkläder och varm tröja även en solig dag.

Boka här

Guidad Vandring

Området runt Björkliden är fullt av både vandringsmöjligheter och fina stigar för cykling.

Vandring
Är ni är nya i fjällen eller ska ge er ut på ett lite större äventyr än vad ni är vana vid? Eller helt enkelt vill ha lyxen av en egen guide som kan ta hand om gruppen och samtidigt berätta om områdets historia och vad ni ser längs vägen under er vandring? Det finns möjlighet att tillsammans med guide genomföra ert äventyr. VI kan både skräddarsy något tillsammans med era önskemål eller komma med förslag om ni har en ide men inte helt har er bestämt vart färden ska gå. Till exempel en vandring till Låktatjåkko fjällstation över topparna, Trollsjön, Katterjauresjön eller varför inte ett Hjortronäventyr på Kuokelfjällen.

Kontakta bokningen med era tankar så hjälper de er.
0980 – 641 00 eller bokning@laplandresorts.se

 

Tips för en njutningsfull fjällvandring.

Vädret på fjället ändrar sig fort. Är det strålande sol när ni lämnar byn så rekommenderar vi er ändå att ta med ett värmande förstärkningsplagg och regnkläder. Det kan hända att vädergudarna erbjuder kalla vindar och tät dimma samt snöblandat regn även under sensommarmånaderna. För att göra er vandringstur lite mer intressant kan ni köpa små händiga pocketböcker över flora & fauna som kan skådas på fjället. Karta, kompass och böcker kan köpas i sportbutiken/reception. Tänk även på att mobiltäckningen skiftar här i fjällen och inte alltid är att lite på. Är det något ni undrar över eller vill ha tips och råd om hur vandringslederna ser ut just när ni är här, hör gärna med våra guider eller receptionen.

Vett och etikett i fjällen

  1. Allemansrätten gäller, man får äta bär och svamp men tänk på att en del blommor här uppe är fridlysta.
  2. Särskilda regler gäller i nationalparker. Om ni ska till parkerna, kolla upp vad som gäller i respektive park.
  3. Lämna inga spår, ta med dig allt skräp och lämna fjället som det var när du kom. Det är många som rör sig i fjällen och alla vill njuta av samma vackra utsikt.
  4. Visa hänsyn till djur och natur. I fjällen finns djur av många slag och de förtjänar sin respekt. Ser man flockar av ren är de kanske inte rädda människor men vill inte heller bli stöda, så håll avstånd. Desamma med häckande fåglar och fågelbon, håll avstånd.
  5. Om man behöver gå på toa tänk på att lämna så lite spår som möjligt. Täck över med sten eller gräv ned. Har man papper kan man elda upp det eller ta det med sig, förmultning av papper tar flera år på grund av de kalla klimatet.

 

Ett urval av möjliga vandringar i området

Rallarkyrkogården

Vandra järnvägens gamla materialväg genom den frodiga fjällbjörkskogen och tänk dig tillbaka till förra sekelskiftet. Njut av de små vattenfallen och den stora grönskan som omger stigen, samt friden och skönheten på Rallarkyrkogården. Föreställ dig de levnadsöden som denna historiska plats bevittnat – låt dig fångas av mystiken kring Svarta Björn!

Alternativ 1

Börja vid hotellet, ta stugbyvägen eller asfaltvägen ned till järnvägsstationen i Björklidens by. Gå över järnvägen på järnvägsövergången och vik direkt av vänster. I skogsbrynet sitter en informationstavla om Rallarvägen och en vägskylt. Härifrån är det ca 3,5 km fram till Rallarkyrkogården. Själva kyrkogården ligger på vänster sida ovanför stigen, det finns en informationstavla i stigkorset. Vill du besöka Tornehamns kyrka följer du Rallarvägen rakt fram efter Rallarkyrkogården och tittar efter skyltarna mot Tornehamn. Det är ca 1,5 km vandring ned till Tornehamn från kyrkogården. Vänd om och ta samma väg tillbaka till hotellet igen.

Sträcka: 8 km Hotell fjället – Rallarkyrkogården t.o.r.  3 km Rallarkyrkogården – Tornehamn t.o.r.

Tid: ca 2-3 h.

Alternativ 2

Följ alternativ 1 till Rallarkyrkogården och välj sedan att vandra upp mot kratersjön, ca 1,5 km. Gå sedan vandringen till Kratersjön omvänd tillbaka till hotellet – se separat beskrivning. Om du väljer detta alternativ går du upp mot kyrkogården men istället för att gå in genom grinden följer du utsidan på staketet upp till järnvägen.

Var försiktig när du korsar järnvägen, tågen kan komma fort! På andra sidan järnvägen finns en stig rakt uppför skogssluttningen – följ denna. Det är en tydlig stig men även en vinterled markerad med röda kryss.

Sträcka: 9 km (kyrkan ej inräknad)

Tid: 4-5 h

Kratersjön

Kliar det i benen efter fjällvidder och ett otroligt panorama? Kratersjön är omgiven av härliga stenhällar att vila benen och njuta av den medhavda kaffetermosen på. På fjällplatån hittar du de typiska fjällväxterna krypandes efter marken och säkert några spridda renar beta framför fjälltopparna. Vid klart väder ser du in mot de norska fjällen och så klart pampiga Lapporten! Är det varmt väder kan ett dopp i Badsjön svalka.

Börja vid hotellet och ta sikte upp för den branta grusbacken mot golfbanan. Vandra grusvägen uppåt och efter ca 1,5 km är du framme vid Badsjön. Följ stigen på norra (högra) sidan av sjön. Efter ca 2 km kommer du fram till Kratersjön. Här finns även ett vindskydd att gå in i vid dåligt väder. Håll riktningen på stigen om det är dålig sikt! Om du vill kan du välja att vika ned norrut (höger) framme vid Kratersjön över den lilla bäcken och vandra de 1,5 km som det är ned till Rallarkyrkogården. Från sjön är det markerat med röda vinterledskryss ner till kyrkogården. Var försiktig när du korsar järnvägen, tågen kan komma fort! Från Rallarkyrkogården följer du rallarleden längs järnvägen hem.

Sträcka: 7 km Hotellet – Kratersjön tur och retur, 9 km Hotellet – Kratersjön – Rallarkyrkogården – Hotellet.

Tid: 3 – 5h beroende på val av sträcka.

Silverfallet

Följ Rakkasjohka ned mot Torneträsk till ett av Björklidens klassiska smultronställen, Silverfallet. Här störtar jokken ned i en trång kanjon vilken mynnar ut i Torneträsk. Strosa omkring på stranden och känn på de lena stenarna som vattnet slipat. Vill du svalka dig rekommenderas ett snabbt och uppfriskande dopp i det klara vattnet, med det är inget för badkrukor!

Börja vid hotellet, promenera över gräsmattan och ut mot slalombacken och följ stigen som går på skrå över backen. Stigen leder in i skogen och mot en stor träkåta, Lavvon. Här viker stigen av rakt ned mot jokken, korsa inte jokken utan följ stigen längs med vattnet ned mot Torneträsk. Efter ett tag kommer du ned mot lifthusen och helikopterplattan, här måste du vika av ut på asfaltvägen i ca 150 m. Vid T-korsningen mot Gammelgården tittar du i motsatt riktning och ser en träbro och början på Rallarvägen. Innan träbron över jokken finns en stig nedströms mot Silverfallet efter jokkens kant – den tar du! Stigen går under E 10:an och ned mot vattnet. Det finns en bro över jokken en bit ned. Se upp, det kan vara halt om det har regnat!

Sträcka: 3 km tur och retur.

Tid: 1,5 -2 h

Låktatjåkko Fjällstation

Låktatjåkko Fjällstation, eller Låkta som vi kallar det, är Sveriges högst belägna fjällstation, 1228 meter över havet! Fjällstationen ligger spektakulärt i ett pass mellan två fjälltoppar, nio kilometer från Björkliden. Härifrån har du milsvid utsikt över Lapplands storslagna fjällvärld.

Ett besök på Låktatjåkko Fjällstation och äta en legendarisk Låkta-våffla är väl värt besväret. Själva vandringen upp erbjuder fantastiska vyer. Först över Torne träsk på vägen upp på fjället Namnlösa, därefter breder fjällplatån Rákkasláhku ut sig. Den sista biten bjuder på ännu lite stigning innan man är framme på Fjällstationen.

Det finns två alternativa leder upp till stugan, färdledarvägen och sommarleden, båda är markerade med rösen. (d.v.s stående stenar med rödmålade prickar). Färdledarvägen är lite brantare uppför Namnlösa, men i gengäld belönas man med spektakulär utsikt mot Vadvetjåkka nationalpark i nordväst. Sommarleden är lite snällare i sin stigning, och där kan man dessutom se lämningar från när Låktatjåkko Fjällstation byggdes i form av järnvägsslipers som lades ut för att kunna transportera upp byggmaterialet. Båda lederna är markerade med röda prickar på Calazo och lantmäteriets kartor, Färdledarvägen är den nordliga och Sommarleden är den sydliga. Tidigt på säsongen kan sommarleden bitvis vara mycket blöt och bör då undvikas. Hör er för i receptionen om ni vill ha råd av färdväg.

Färdledarvägen: Båda lederna har sin början vid Hotell Fjället och följs åt de två första kilometrarna. Efter ca 1 km när stigningen upp på Namnlösa tar sin början så viker Färdledarvägen av åt höger och är till början ganska brant. Det planar sedan ut när man når Rákkasláhku. När Rakkaslako når sitt ”slut” väntar en kort brant. Här möts de båda lederna igen vid en jokk som rinner norrifrån ner på platån, men ni skall hålla till höger (rakt fram) och ta dig upp över ett snötäcke. Den södra leden går också över ett snötäcke här (se fotspår i snön snett söderut). Efter snöfältet följer leden av bergsrygg med fantastik utsikt norrut. De sista två kilometerna till fjällstationen går de båda lederna ihop igen och följs åt sista biten.

Sommarleden: Precis som med den andra leden så börjar Sommarleden vid Hotell Fjället och efter ungefär 1 km så skils de åt. Sommarleden fortsätter till vänster upp på Namnlösa och är lite mindre brant. Längs Sommarleden följer man de rösen som markerat vägen till Låktatjåkko Fjällstation sedan stationen byggdes. Vid slutet av Rákkasláhku så möts de båda lederna vid en jokk som rinner norrifrån. Precis efter jokken så siktar man till vänster och sneddar över ett snöfält. Fortsätt västerut och snart kommer ni att vandra över ett vattendrag som tillhör jokken. Leden efter vattendraget går ni på hårt underlag och sten. Ca 2 km innan fjällstation möts lederna igen och följs åt sista biten upp till stugan.

Sträcka: Ca 9,5 km enkel väg

Höjdskillnad: Ca 750 meter

Tid: 3-5 timmar (enkel väg)

Namnlösa toppen

En ofta förbisedd juvel i Björkliden är fjället ”Namnlösa”. Få toppar i området bjuder på en så fantastisk utsikt över närområdet, och en bättre plats att njuta av midnattssolen får man leta efter.

Den här turen börjar i fjällbjörkskogen eller den lågalpina regionen, det som tros vara den äldsta typen av skog i Skandinavien. Där fjällbjörkskogen slutar börjar den mellan- och högalpina regionerna. Gränsen brukar dras där blåbärsriset slutar växa. Mellan- och högalpina regionerna kännetecknas av gräshedar som övergår till mer och mer stenig terräng med glesare och glesare växtlighet. På riktigt hög höjd klarar sig endast lavar. Håll utkik efter Isranunkeln som också klarar sig på hög höjd!

För att ta dig upp på Namnlösa börjar du vid hotellet och följer leden mot Låktatjåkko Fjällstation. När du viker av från Golfbanan och börjar ta lite höjd så börjar stigningen upp på Namnlösa, leden mot Låktatjåkko Fjällstation delar sig här i Sommarleden och Färdledarvägen. Båda lederna är markerade med röda prickar på kartan (BD6). Vi föreslår att du väljer Sommarleden som är den sydliga leden. Den har en lite snällare stigning upp på Namnlösa. När du kommit upp på fjällplatån Rákkasláhku, efter ca 2,5 km och leden börjar slutta lite nedåt så ska du istället för att fortsätta på leden vika av och gå rakt norrut upp på själva Namnlösa. Från leden till toppen återstår ca 700 m och 30 höjdmeter.

Sträcka: Ca 3,5 km (enkel väg)

Höjdskillnad: Ca 400 meter

Tid: 3 h

Markering: Stenrösen med rödmarkering visar leden mot Låktatjåkko. Sista 700 metrarna upp på Namnlösas topp går utanför led eller stig.

Blomstervandring

Är du sugen på att bara njuta lite av naturen och lära dig lite mer om våra växter i området? Då är vår blomsterstig perfekt. Stigen tar dig till några av våra finaste platser i närområdet av Björkliden och lär dig samtidigt om växterna du ser. Turen börjar i sportshopen där det finns ett kompendium att låna. I kompendiet hittar du bilder och beskrivning på över 50 växter, var det är mest troligt att se dem samt en detaljerad turbeskrivning. Blomstervandringen är en av de mysigaste promenaderna man kan göra i närområdet och den tar dig genom alla våra terrängtyper, kargare skog, vatten, kalfjäll och lummig björkskog. När du är hemma igen, lämna gärna in kompendiet så spar vi på papper.

Sträcka: 2 km

Höjdskillnad: Ca 50 meter

Tid: 1 – 2 h

 Midnattssolsröset

Vandra upp till vårt midnattsolsröse och skriv in dig i vår gästbok. Här uppe kan du njuta av den fina utsikten och solen vid midnatt. Detta är självklart en fin tur att göra även andra tider på dygnet och året. Vid tolvslaget står solen rakt över Pålnoviken i Torneträsk och norska Sördalen som är en kanjon med branta klippväggar.

Du börjar vid hotellet och går uppför grusvägen upp mot golfbanan och första utslagsplatsen. Fortsätt upp på grusvägen upp till en lite mindre informationsskylt om Låktatjåkko fjällstation på engelska. Här finns även denna tur beskriven. Följ denna tydliga stig med rödmarkerade rösen som går till vänster från grusvägen. Efter ca 500 m är rösena röd- och gulmarkerade. Följ den gula markeringen som viker av till höger. Du ser ganska snart kullen med ett röse och en skylt på. Du går över några lite blötare områden och sedan är du framme. När du går tillbaka kan du gå hålla till höger närmare jokken för att komma förbi syndafallet.

Sträcka: 3,5 km tur och retur

Tid: 1-2 h

Höjdskillnad: ca 70 m

Syndafallet och utsikten

Vandra upp för backen bakom hotellet och direkt är du uppe på kalfjället. Drick av det klara goda vattnet i Rakkasjohka. Runt om dig breder ett fjällpanorama ut sig och om du har tur kanske du ser några renar betandes på fjällheden.

Börja vid hotellet och ta sikte efter leden mot Låktatjåkko Fjällstation. När du passerat golfbanans första utslagsplats med ca 50 meter ska du hålla uppsikt efter en stig på din vänstra sida. Ta denna stig ned mot Rakkasjohka, du kommer strax fram till Syndafallet. Passa på att dricka en klunk av det goda vattnet och följ sedan stigen de sista höjdmetrarna upp på kalfjällsplatån. Här kommer du tillbaka på leden mot Låktatjåkko, ta den i riktning ned mot hotellet igen. Snart är du tillbaka på en ganska vältrampad grusstig, denna kan du följa upp mot badsjön om du vill. Annars viker du av nedåt och tar sikte mot en kulle.  Passa också på att få den klassiska bilden på Lapporten! Grusvägen tar dig sedan nedåt mot hotellet igen.

Sträcka: 2-3 km för hela vandringen beroende på vald sträcka.

Tid: ca 1 h