/
SCROLL

Skidåkning i Björkliden

Med Sveriges tredje högsta fallhöjd, mängder av natursnö och Skandinaviens vackraste utsikt är det inte konstigt att Björkliden blivit en så omtyckt vintersportanläggning. Det som dock är mest utmärkande är att vi kan erbjuda utmaningar och upplevelser både för entusiastiska nybörjare och våghalsiga veteraner. Vi uppdaterar aktuella öppettider och liftar dagligen.

Mångsidig skidåkning

Välj mellan 23 pister som skiftar från grönt till svart eller hitta din egen väg i något av alla off-pist-stråk. Oavsett vad du känner för så hittar du det i anslutning till vårt över 8000 meter långa liftsystem. Och du vet väl att det sällan är några längre köer i våra liftar.

Björkliden lämpar sig såväl för barn som för den mer avancerade och erfarne skidåkaren som kanske också vill utmana sig i offpisten.

Björklidens liftsystem
Lift Fallhöjdsmeter
Lappbergsliften 140 meter
Rakkasliften 400 meter
Kåppasliften 1 675 meter
Grytliften 740 meter
Kitteldalsliften 1 120 meter

Ett skidpass – två skidorter med en transferbuss emellan

Du vet väl om att vårt skidpass gäller i både Björkliden och Riksgränsen? Vår transferbuss går mellan orterna varje dag under säsong (fram till 5 maj). Passa på att utforska båda skidorterna under din vistelse.

Läs mer om skidpass

Utveckla din skidåkning

Med en av våra duktiga skidinstruktörer tipsar vi om att unna dig ett tillfälle att utveckla din skidåkning. Vare sig du är nybörjare eller erfaren finns det alltid utrymmer för utveckling. Läs mer om våra privatlektioner. 

Vi har dessutom barnskidskola för alla åldrar. Det är inte bara tekniskt utvecklande och en rolig upplevelse. Det är även en social sammankomst där barnen träffar jämnåriga och likasinnade kamrater.

Läs mer om barnens skidskola

Sveriges bästa topptursområde 2023

I området kring Björkliden och Riksgränsen hittar du, enligt Freerides läsares omröstning 2023, Sveriges bästa topptursområde. Här hittar du klassiker som Vassitjåkka och Låktatjåkka. Är du ny på topptur kan du alltid hänga på en guidad tur med våra duktiga guider som hjälper dig att komma igång.

Så här säger Freeride om förstaplatsen 2023:

För femte året i rad så kniper området Riksgränsen-Björkliden-Abisko förstaplatsen i omröstningen om Sveriges bästa topptursområde. Alla som någon gång besökt området vet varför – ändlösa dagar och midnattssol i kombination med enorma ytor och orörd natur. Vi säger grattis till detta fantastiska område som åter igen knep en relativt överlägsen seger i årets omröstning.”

Läs hela artikeln här

Topptur för nybörjare

Information om skidliftar

Nedan ser du liftarnas öppettider under säsongen. Avvikelser kan förekomma, men varje dag skriver vår skidpatrull en snörapport där du kan läsa mer om läget i Björkliden just nu. Klicka här för att komma till dagens snörapport.

Vid stormstängt hittar du mer information här.

Lift – Öppettider
Liftar Dagar Tid
Lappbergsliften Alla dagar 09:00-16:00
Rakkasliften Alla dagar 09:00-16:30
VALBORG 18:00-18:30 för transport till Kåppas
Kåppasliften Alla dagar 9:00-16:00
VALBORG 09:00-20:00 till Stolpe 9
Grytliften Fredag-söndag 10:00-15:00
Måndag-torsdag | v. 9-10, v. 14-15 10:00-15:00
Kitteldalsliften Alla dagar 10:00-16:00
Rakkasliften kvällsåkning Fredag 18:30-20:30

Statusuppdateringar inför vinter 2024

Vi har jobbat med underhåll och reparationer på samtliga 11 liftar som finns i Riksgränsen och Björkliden. Gamla trotjänare har fått rejäla lyft med ny teknik som ska förbättra effektiviteten och driftsäkerheten i våra skidsystem.” 

Björkliden: 

  • Rakkasliften har även den fått ett lyft i och med ett nytt drivsystem vilket ökar både tillgänglighet, driftsäkerhet samt flexibilitet i liften. Här är största märkbara skillnad ett betydligare ”mjukare” start och stopp
  • En ny pistmaskin (Pisten Billy 600) som möter EU miljökrav Stage V för utsläppskontroll

Riksgränsen: 

  • Vinkelliften har fått ett nytt drivsystem, detta ökar tillgänglighet, driftsäkerhet samt flexibilitet i driften. Största märkbara skillnad är kapacitet på antal care/timme samt hastigheten.

Låktatjåkko:

  • En ny catski/bandvagn som ersätter vår gamla trotjänare som tyvärr tackade för sig i vintras. 
Visste du att skidåkning klassas som friskvård? Jo då, sedan 1 januari 2018 är skidåkning och skidskola godkända som skattefria friskvårdsförmåner. 

SKIDÅKNING SOM FRISKVÅRD

LÄS MER